Některé věci z dětství bývají nezapomenutelné. Platí to především pro různé chutě, které se dokážou „zapsat“ opravdu hluboko do podvědomí – a pokud na ně náhodou narazíme v dospělosti, přeneseme se díky nim opět do dětství. A to je opravdu krásný pocit. A přesně takhle může působit i rybičková pomazánka ze školky. Možných receptů je mnoho, pokusili jsme se proto najít ty, které se dříve v dětských stravovacích zařízeních používaly nejčastěji.
Pomazánka z bílých ryb
Ingredience:
- 200 g uvařeného bílého masa ryb (například štiky, tresky)
- 1/4 šálku majonézy
- 2 lžíce jemně nasekané cibule
- 1 stroužek česneku (drcený)
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Petržel a křen (pro ozdobu, volitelné)
Rozdrobte maso – nejlépe vidličkou. Přidejte majonézu, nasekanou cibuli, drcený česnek, hořčici a citronovou šťávu. Smíchejte dohromady. Osolte a opepřete podle chuti. Hotovou pomazánku dejte vychladit do lednice alespoň na hodinu, aby se chutě dobře rozležely. Před podáváním můžete ozdobit sekanou petrželí a přidat křen.
Sardinková rybičková pomazánka ze školky
Ingredience:
- 1 plechovka sardinek v oleji
- 1 střední cibule
- 3 lžíce pomazánkového másla
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a mletý pepř
Sardinky vložte do misky a rozmačkejte vidličkou. Cibuli nakrájejte na drobné kousky a přidejte k sardinkám. Přihoďte i pomazánkové máslo a citronovou šťávu a vše důkladně promíchejte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte na klasickém nebo toustovém chlebu.
Rybí pomazánka z makrely
Ingredience:
- 200 g uzené makrely
- 100 g čerstvého sýra
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička hořčice
- 1 stroužek česneku (nasekaný nebo prolisovaný)
- Sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka nebo pažitka (volitelné, pro ozdobení)
Obrané maso z makrely vložte do mixéru a přidejte sýr, majonézu, hořčici a prolisovaný česnek. Mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Pokud chcete, ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Pomazánku podávejte na chlebu, topinkách nebo jako dip se zeleninou.